Plantning i december?

oprettet d. under Havearbejde, Anlæg af have

Plantning i december?

Året går på hæld og vejret indbyder ikke rigtig til udendørsophold. 

Men hvad kan man lave i haven, hvis man har lyst til at være på forkant med den kommende sæson? Er det f.eks. for sent at plante? Du havde måske tænkt, at du skulle plante i efteråret, fordi du tænkte, at det var den bedste plantetid?

 

Du kan sagtens nå det! Man kan plante træer og buske hele året - bare det er muligt at få spaden i jorden. Så det eneste der kan bremse dig er faktisk frostvejr. Det giver måske heller ikke så meget mening at plante stauder som er forsvundet fra jordens overflade i vinterperioden, da du jo let mister overblikket over hvor der er plantet og hvor der ikke er plantet. 

 

Der er flere ting, du skal huske, når du planter:

  • Plantedybde: plant træet i den dybde, det tidligere har været plantet i. Mange er tilbøjelige til at plante lidt dybere for at træet skal stå rigtig godt fast. Det er en stor fejl, da barken ikke kan tåle at stå under jorden. Bind i stedet dit træ op, så roden står godt fast og ikke har mulighed for at bevæge sig. 
  • Opbinding: Lav ikke opbindingen for høj. Her er det også en udbredt misforståelse at opbindingen laves for høj - og også her er det fordi man vil gøre det så godt som muligt for træet. Man skal bare huske på, at opbindingen ikke skal forhindre stammen i at knække, men den skal sikre at roden står fast, så den efterhånden gror fast. Styrken i stammen udvikles ikke hvis ikke træet kan bevæge sig. Det er stoffet lignin der udvikler styrken i stammen og dette stof dannes kun ved bevægelse. 
  • Lav et stort plantehul! Sørg for at jorden er godt løsnet omkring det nye træ eller den nye busk, så roden uhindret kan brede sig. 
  • Barrodsplanter: planten  er i hvile på denne årstid, men alligevel skal rødderne ikke tørre ud, hvis de er over jorden. Et par minutter ubeskyttet ude i blæsevejr, kan slå planterne ihjel. Så lad planterne ligge i en mørk sæk og tag dem frem af sækken i den takt de skal i jorden. 

I øjeblikket arbejder vi på at afslutte flere af årets projekter. Vi har en del projekter hvor vi er startet med at udføre belægning omkring nybyggede huse. Dernæst har vi i forsommeren eller sensommeren lavet græsplæner og her i efteråret og ind i vinterperioden udfører vi den sidste plantning med barrodsplanter som hæk og de større træer. 

 

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar